General Knowledge on national Animals of countries

Here we will discuss the National animals of major countries in Hindi and English. (यहां हम हिंदी और अंग्रेजी में प्रमुख देशों के राष्ट्रीय जानवरों पर चर्चा करेंगे।)

 

CountryNational Animal
Afghanistan (अफ़ग़ानिस्तान)Marco Polo Sheep (मार्को पोलो भेड़)
Argentina (अर्जेंटीना)Puma (प्यूमा)
Australia (ऑस्ट्रेलिया)Kangaroo (कंगारू)
Bangladesh (बांग्लादेश)Royal Bengal Tiger (रॉयल बंगाल टाइगर)
Belgium (बेल्जियम)Lion (शेर)
Bhutan (भूटान)Takin (ताकिन- एक प्रकार का हिरन जैसा तिब्बती पशु)
Bolivia (बोलीविया)Llama (लामा0
Brazil (ब्राज़िल)Jaguar (जैगुआर)
Bulgaria (बुल्गारिया)Lion (शेर)
Chile (चिली)Andean huemul (एंडियन हुआमुल)
China (चीन)Chinese Dragon (चीनी ड्रैगन)
Colombia (कोलम्बिया)Andean Condor (एंडीन कोंडोर)
Cuba (क्यूबा)Cuban Crocodile (क्यूबा मगरमच्छ)
Cyprus (साइप्रस)mouflon sheep (मोफ्लॉन भेड़)
Denmark (डेनमार्क)Lion (शेर)
Egypt (मिस्र)Saladin’s Eagle (सलादीन के ईगल)
England (इंगलैंड)Lion, Bulldog (शेर, बुलडॉग)
Finland (फिनलैंड)Brown Bear (भूरे भालू)
France (फ्रांस)Gallic Rooster (गैलिक रूस्टर)
Hungary (हंगरी)Turul
India (भारत)Royal Bengal Tiger (रॉयल बंगाल टाइगर)
Iraq (इराक)Komodo Dragon (कोमोडो ड्रैगन)
Ireland (आयरलैंड)Irish Wolfhound, Red Deer (आयरिश वुल्फहाउंड, रेड हिरण)
Israel (इजराइल)Hoopoe (हुपु)
Japan (जापान)Pheasant, Koi (तीतर)
Jordan (जॉर्डन)Oryx (ओरिक्स)
Malaysia (मलेशिया)Malayan Tiger (मलायी टाइगर)
Myanmar (म्यांमार)Tiger (बाघ)
Netherlands (नीदरलैंड)Lion (शेर)
New Zealand (न्यूजीलैंड) Kiwi (कीवी)
Norway (नॉर्वे)Lion (शेर)
Pakistan (पाकिस्तानMarkhor (मारखोर)
Philippines (फिलीपींस)Carabao
Poland (पोलैंड)White Eagle(सफेद बाज)
Portugal (पुर्तगाल)Galo de Barcelos (गैलो डी बार्सेलस)
Puerto Rico (प्यर्टो रीको)Coqui
Romania (रोमानिया)Golden Eagle (सुनहरा बाज़)
Russia (रूस)Bear (भालू)
Scotland (स्कॉटलैंड)Unicorn and Lion (गेंडा और शेर)
Singapore (सिंगापुर)Lion (शेर)
South Africa (दक्षिण अफ्रीका)Springbok Antelope (स्प्रिंगबोक एंटेलोप)
South Korea (दक्षिण कोरिया)Korean Tiger (कोरियाई शेर)
Spain (स्पेन)Bull (सांड)
Sri Lanka (श्री लंका)Lion (शेर)
Taiwan (ताइवान)Formosan Black Bear (फॉर्मोसन ब्लैक भालू)
Thailand (थाईलैंड)Thai Elephant (थाई हाथी)
United States of America (संयुक्त राज्य अमरीका)American Bison (अमेरिकी बाइसन)
Vietnam (वियतनाम)Tiger, Water Buffalo and Dragon (टाइगर, वॉटर बफ़ेलो और ड्रैगन)
Zimbabwe (जिम्बाब्वे)Sable Antelope (सैबल एंटीलोप)